Láthatatlan csapásmérő eszköz

Akcióban a "gyilkos" lézer - videó!

Bevetette az Amerikai Haditengerészet a drónok ellen kifejlesztett lézerfegyvert; néhány pontos találat és látványos robbanás kattintás után!

2014.12.11 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: US Naval Research

Mint egy távirányítós repülő vagy autó, olyan vezérlővel irányítható az a lézerfegyver, amelyet nemrég vetett be az Amerikai Haditengerészet. A kifejezetten drónok, illetve az általuk jelentett fenyegetések leküzdésére kifejlesztett harci eszköz másodperceken belül semmisíti meg a repülő szerkezeteket, megakadályozva, hogy halálos terhüket eljuttassák a csillagos-sávos hajókig. A LaWS (Laser Weapon System) névre hallgató rendszert a USS Ponce-ra szerelték fel, mely már hónapok óta az Arab-öbölben teljesít szolgálatot.

Amint az az alábbi videón is látható, a lézer beméri a hajóra rögzített, rakéta méretű céltárgyat, majd a tüzelést követő pillanatban meg is semmisíti azt. Pontos, mint egy lézerszike: csak a célpontot tünteti el a föld (pardon, a víz) színéről, az azt hordozó csónak gyakorlatilag érintetlen, és így kvázi sértetlen marad. De nem csak rögzített célpontok ellen hatékony: a videó tanúsága szerint repülő drónok ellen is sikerrel bevethető.



"A lézerfegyverek hatásos, költségkímélő eszközök, melyek alapvető szerepet fognak játszani a jövőbeni tengeri hadműveletekben. A prototípust különösen extrém teszteknek vetettük alá, és még így is képes volt befogni és megsemmisíteni a kijelölt célpontokat, gyakorlatilag szinte azonnal" - áradozott a haditengerészet új "játékszeréről" Matthew L. Klunder altengernagy.

Abban mindenképpen igaza van Klundernek, hogy relatíve olcsó üzemeltetni. Noha dollármilliókat emésztett fel a LaWS kifejlesztése, egy lövés egy dollárnál is kisebb kiadást jelent, ami szinte összemérhetetlen például egy Tomahawk rakéta költségével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.