Alig 20 év múlva

Indulunk a Marsra!!

A NASA végre hivatalosan bejelentette, mikor fogja emberi láb otthagyni a nyomát a vörös bolygón! Azért addig ne álljon egy lábon...

2014.12.05 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Az Orion sikeres kilövését követően egy újabb akadály hárul majd el a nagyobb távon való emberes űrutazás elől. Ennek első fázisa egy aszteroida megközelítése lesz a Föld és a Mars között, majd ezt követően mehetnek a vörös bolygóra a bátor asztronauták.

De hogy mikor, az egészen mostanáig nem volt ismert; a NASA azonban végül lerántotta a fátylat az utazás időpontjáról. Sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy az Orion nagyjából 2025-re visz el majd négy űrhajóst a fent említett aszteroidára. Ha ez sikeresen lezajlott, akkor valamikor a 2030-as évek közepére várható, hogy emberi láb hagy nyomot a vörös bolygó felszínén.

Az első céltól "csupán" tízévnyire vagyunk, így nagyon fontos volt, hogy a csütörtöki kilövési teszt sikeres legyen. Ugyan az Orionon ezúttal nem voltak emberek, de a kabinban több mint 1200 érzékelő gyűjtötte (volna) az adatokat, többek között a sugárzásról és a hőmérsékletről, hogy meggyőződhessenek a mérnökök: emberek számára is biztonságos lesz a kilövés.

A Kennedy Űrközpontból fellőni tervezett Orion 15-ször messzebb megy, mint amilyen magasságban a Nemzetközi Űrállomás tartózkodik, majd visszatérésekor 11 ejtőernyővel fékezi Csendes-óceánba való zuhanását. Sajnos erre csak pénteken, cikkünk írását követően kerülhet sor, mert a csütörtöki kilövést a szélviszonyok és egy beragadt folyékonyoxigén-szelep meghiúsította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.