Igazán forró lesz a december

Már csak egy lépés a Mars-utazás

Hamarosan letesztelik a Vörös Bolygó meghódítását elvégezni képes űrrepülőt.

2014.11.29 19:00ma.hu

Minden készen áll arra, hogy december 4-én végrehajtsa tesztrepülését a NASA Orion nevű űrhajója, amit arra terveztek, hogy képes legyen űrhajósokat vinni a Marsra, és egyéb mélyűri küldetésekre.

Kép: NASA

A Delta IV rakétával startoló Orion a floridai Cape Canaveral Air Force Station 37-es kilövőállásáról indul majd. A teszt során még nem lesznek emberek az űrjármű fedélzetén, de segíteni fog a mérnököknek megérteni, hogy milyen állapotok uralkodnak a kabinban mikor az Orion erős sugárzás és extrém hőmérsékletnek kitéve halad repülése közben.

A tervek szerint az Orion közel 5.800 kilométeres távolságig repül majd el - ami 15-ször messzebb van, mint a Nemzetközi Űrállomás - kétszer megkerüli a földet majd a Csendes-Óceánba zuhan. A NASA Langley Kutatóközpontjában készült SCIFLI ( a repülés közbeni képalkotó rendszer) csapata készen áll, hogy hőképeket készítsen a szuperforró visszaérkezésről, mikor az Orion átlépi a légkör határát.

„Kemény menet lesz. Az Orion 20.000 mérföld/óra sebességgel érkezik majd, mint egy apró pont az égen. A több száz mérföldes távolság miatt ez olyan lesz mintha egy szívószálon keresztül próbálnánk megtalálni” – mondta Tom Horvath, a SCIFLI kutatója.

„Az a lényeg, hogy a repülőt a megfelelő helyre vezényeljük a megfelelő időben. Utolsó pillanatos akció lesz. A hőmérséklet a nagyon alacsonyról akár több mint kétezer Celsius fölé is mehet” – tette hozzá a haditengerészet fényképezésért felelős NP-3D típusú – és szintén Orionnak nevezett - repülőjét irányító csapat vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.