Nyolc karral és egy fél kókusszal

Kókusz-páncélt visel a polip

Az eszközhasználat nem csak az ember és néhány főemlős sajátja - akad még kifejezetten intelligens faj a Földön, csak éppen nem a szemünk a előtt küzd a túlélésért. Méghozzá igen hatékonyan!

2014.11.28 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A lábasfejűek (vagy fejlábúak) alapvetően különböznek a többi puhatestűhöz képest abban, hogy a magasan szervezett idegrendszerrel, és az erősen fejlett szemmel rendelkeznek. Ez összefügghet azzal, hogy minden alakjuk aktív ragadozó. Az idegdúcot mérete és struktúrája miatt már agydúcnak is lehet nevezni, szemük lencsét tartalmaz, amely a gerincesekétől független evolúcióval alakult ki. (forrás: Wikipedia)

Erre szolgálat bizonyítékot az alábbi BBC videó is, mely elképesztő felvételt tett közzé egy kicsi, erespolip (veined octopus, Amphioctopus marginatus) védekező mechanizmusáról. A puhatestű, tengeri lény alapvetően védtelen támadóival szemben, de kitalálta, hogyan tehet szert nagyobb biztonságra a rá leselkedő ezernyi veszéllyel szemben. A trópusi vizekben őshonos faj a sekély tenger fenekére merülő kókuszhéjakat keresi, ezzel egyfajta páncélba burkolja egyébként könnyű célpontnak minősülő testét.

Az alábbi példány ráadásul mindjárt kettőt is beszerzett, nézze csak:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.