Fekete-fehérben

Álcázza magát ön is úgy, mint egy polip

A színváltó álcaruha még nem tökéletes, de ígéretes. A polipok képesek felvenni a környezetük színét, így olvadva be a háttérbe, a színváltó álcaruha pedig ugyanezen a technikán alapul.

2014.09.11 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

A polip a tengerek egyik legnagyobb álcázómestere: evolúciós fejlődése során olyan bőrt alakított ki, melynek képes változtatni a színét, külsejét hozzáigazítva környezetéhez. Ezt a mimikrit már régóta irigyli az emberiség, ám már nem sokáig lesz a polipok kiváltsága. Az Illinoisi és a Houstoni Egyetem közös kutatócsapata ugyanis létrehozta azt a mesterséges bőrt, ami képes érzékelni a rá eső fényt, sőt, változtatni is tudja színét ennek hatására. Jelenleg még csak monokróm prototípus létezik, vagyis fekete-fehér átmeneteket tudtak megvalósítani az amerikai kutatók.

A lábasfejűek bőrének működési elvét utánozza a design. Eredetiben erről a hatásról a kromatofóráknak (chromatophore) nevezett speciális pigmentsejtek gondoskodnak, melyek méretét izmok egy csoportja szabályozza. Ezzel a művelettel egyben színt és mintát is vált az adott sejtcsoport. A puhatestűek rendelkeznek még egy "szupererővel": opszinnak nevezett fényérzékelő molekuláik révén a bőrükkel "látják" a fényt, ez hozzásegíti őket a gyors adaptálódáshoz.



Hasonlóképpen működik az új mesterséges anyag is. Legfelül hőérzékeny, szobahőmérsékleten fekete színű réteg helyezkedik el, ami 46 Celsius fok környékén már színtelenné válik. Az alatta levő réteg számos ezüst, fényvisszaverő, csempeszerű képződménnyel bír, ami a fehér színt biztosítja. A harmadik rétegben található a szilícium áramkör, ami az egész folyamat vezérléséért felel. Legalul pedig fényérzékeny fotodetektorok helyezkednek el, amik a lábasfejűek opszinjához hasonlóan működnek. Az érzékelők "mondják meg" az áramkörnek, hogy hol éri fény a felszínt, vagyis, hogy hol kell felmelegítenie (azaz átlátszóvá tenni) a felületet.

Mindez ráadásul kevesebb mint 200 mikrométer, vagyis az emberi hajszálhoz képest mindössze kétszer vastagabb. További előnye, hogy szuperrugalmas, azaz könnyen felvihető nem sík és/vagy mozgó felületre is. Ugyanakkor csupán két színre korlátozódik tudása, és nem is képes olyan gyorsan váltani, mint a polip. Kiindulásnak azonban jó, adott hangot önbizalmának a fejlesztőcsapat vezetője, John Rogers.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.