Japán, te high-tech szörny!

Vonaton, 500 km/h-nál is gyorsabban

Valószínűleg itthon soha nem fogjuk átélni ezt az érzést, éppen ezért érdemes megnézni, hogyan is néz ki, ha valaki több mint 500-zal száguld egy vonat révén.

2014.11.19 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Tesztfutásra indult a japán maglev vonat, melynek érdekessége, hogy képes meghaladni az 500 kilométer per órás sebességet. A városok közötti közlekedésre kifejlesztett vasúti jármű belülről inkább egy repülőgépre emlékeztet, köszönhetően az extrém sebesség jelentette hatások ellensúlyozásának, de erről ön is meggyőződhet, ha megnézi az alábbi videót.



Amint az a fenti videón is látható, mintegy 100 utassal indult útjának a Sinkaszen vonat. A nyolcnapos tesztelés sikeressége után a japán vonattársaság (Central Japan Railway Company) menetrendszerű közlekedésre foghatja Uenohara és Fuefuki városok között a járművet.

Maglev
A vonat nem a hagyományos kerék-sín kapcsolatot használja. Kerekek helyett elektromágnesek vannak a szerelvény aljában, amiket a kocsikban lévő akkumulátor táplál. A pálya 6 méter magas betonoszlopokon fekvő elektromágnesekből áll. Az azonos mágneses pólusok (a pályán illetve a vonaton) taszítják egymást.

A maglev vonat részére teljesen különálló pálya kell. Ez jelentősen megdrágítja a beruházást. Továbbá a maglev pályáját semmi nem keresztezheti. Ezért zárt, vagy emelt szintű pályát kell építeni. A sínrész 6-10 m magas betonoszlopokon helyezkedik el. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.