A "szent ügy" érdekében

Már igazán veszélyesek a nyomtatott fegyverek

A 3D-s eljárással nyomtatott lőfegyverek legalább akkora eséllyel tesznek kárt használójukban, mint a velük megcélzott emberben. A minap azonban megszületett a "nyomtatóbarát" puskagolyó...

2014.11.07 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Michael Crumling

Amint azt a bevezetőben is írtuk, a kezelőjére is nagy veszélyt jelentő nyomtatott fegyver használhatósága főként az alapanyagául szolgáló műanyag alacsony robbanóerő-elnyelő képessége miatt korlátozott. Speciálisan kialakított lőszer nélkül, a hagyományos "golyókra" támaszkodva tehát elég nagy eséllyel robban fel az ember kezében tüzeléskor a nyomtatott pisztoly vagy puska.

Meglátva a piaci rést, egy pennsylvaniai gépész nekilátott, hogy megoldja a problémát. Michael Crumling lőszere (melyet Atlas névre keresztelt) .314 kaliberrel rendelkezik - ezt a méretet előszeretettel alkalmazzák (vadász)puskákban. Az Atlas azonban különbözik a boltokban kapható változatoktól, mielőtt azonban erre a különbségre rátérnénk, nézzük át gyorsan, hogyan is épül fel egy mai lőszer!

Jellemzően két részből áll: a kicsúcsosodó golyóból (vagy töltetből), és a hüvelyből, mely körülveszi az előző egy részét, illetve tartalmazza a nagyenergiájú kilövéshez szükséges lőport. Az Atlas esetében a töltet nem áll ki a hüvelyből, sőt, két és fél centiméter mélyen ül a fém tokozásban, amint az a fenti képen is látszik. Vagyis a speciális töltényhüvely egyszerre szolgál "puskacsőként" és klasszikus hüvelyként, így képes elnyelni a robbanáskor fellépő erők jelentős részét.

Ahhoz, hogy ki lehessen lőni az Atlas-t, Crumlingnak át kellett dolgoznia a nyomtatható lőfegyverek kialakítását. A legfőbb különbség a pisztolycső felső zártságának hiánya - tulajdonképpen úgy néz ki a fegyver, mintha a csövének csak a kétharmadát nyomtatták volna ki, a tetejénél pedig elfogyott volna az anyag. Erről azonban szó sincs - a szándékosan ilyenre formált pisztolyból a lövést követően itt lép ki a kiüresedett hüvely.

A hatékonyabbá váló nyomtatott fegyverek nagyobb veszélyt is jelentenek, ám Crumling elárulta, hogy saját pisztolyát nem nyomtatással hozta ebbe a formába. Igaz, hogy az alap fegyvert 3D-s printerrel készítette, de a cső tetejét már mechanikus módon távolította el, saját tudására és eszközeire támaszkodva, melyekkel elég kevés nyomtató rendelkezik. Gyors terjedésre tehát nem számíthatunk, de azért a módosítás jól jelzi, hogy amire igény van, annak előbb-utóbb megszületik az ellátására szakosodott szolgáltatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.