Túl bonyolult volt a szívműtét

3D-ben nyomtatott szív mentette meg a szervhibás újszülöttet

Bravúros szívműtétet hajtottak végre egy alig kéthetes újszülöttön, akinek a szíve tele volt lyukakkal. Ha nincs a 3D technika, talán a babának semmi esélye sem lenne, most viszont előtte áll az élet!

2014.10.07 18:00ma.hu
Fotó: 3D-printed heart / Matthew's Hearts of Hope

Rendkívül bonyolult szívműtétre volt szüksége a kéthetes újszülöttnek, ami épp emiatt rendkívül magas kockázatot is hordozott magában - ám a manapság egyre népszerűb, és az orvosi területen is egyre sűrűbben bevetett 3D nyomtatási technikának köszönhetően jelentősen leegyszerűsödött és sokkal biztonságosabbá is vált az operáció. A beavatkozás valójában még tavaly történt, de az orvosok csak most, egy év után számolhattak be egyértelműen a sikerrel végződött bravúrról.

A baba nyitott szívvel született, ami nem annyira ritka rendellenesség, ám ezúttal a lyukak a szív üregeiben is megjelentek, Emile Bacha szívsebész szerint valóságos labirintushoz lehetett leginkább hasonlítani a szerv felépítését. Ez azt is jelentette egyúttal, hogy a sebészekre a szokottnál is összetettebb feladat várt, amit nagyon alaposan meg kellett tervezni. Ehhez a folyamathoz hívták segítségül a 3D nyomtatást: MRI segítségével a legapróbb részletekig feltérképezték a szív minden sejtjét, majd az adatok alapján létrehozták előbb a virtuális modellt, utána pedig azt egy 3D nyomtatón ki is nyomtatták.

Így a sebészek már a beavatkozás előtt meg tudták nézni a szív felépítését és nem kellett attól tartani, hogy menet közben találkoznak egy váratlan helyzettel. "Eddig ilyenkor meg kellett állítanunk a szívet és bele kellett nézni, hogy eldöntsük, mit tegyünk" - magyarázta a sebész a Connecticut News-Times című lapnak. "Ezzel a technikával viszont olyan volt, mintha lenne egy útitervünk, ami vezetett bennünket. Miután a modellt megnéztük, a dolgunk sokkal könnyebb volt és a csapat képes volt helyreállítani a baba szívét egyetlen operációval" - tette hozzá.

Az eljárást egy kifejezetten a szervfejlődési hibákkal világra jött babákat segítő alapítvány, a Matthew's Hearts of Hope finanszírozta, akik szintén örömmel üdvözölték az új módszert. "Általában a sebész akkor látja első alkalommal a szívet, amikor felnyitja a mellkast. Most már sokkal korábban megtervezhető a műtét" - jegyezte meg az alapítvány egyik létrehozója, Marie Hatcher.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.