Szimulált fekete lyuk ütközés

Így néz ki két fekete lyuk tánca

Az univerzum legveszélyesebb, legéhesebb és legnagyobb gravitációs vonzerejével bíró objektumaiból még egy is sok, nem hogy kettő, szupermasszív példány. De mégis, hogyan nézne ki két ilyen szörny egymáshoz nagyon közel?

2014.11.06 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Simulating Extreme Spacetimes

A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. Félklasszikus szemléltetése szerint olyan égitest, amelynél a felszínre vonatkoztatott szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebesség értékét. Azonban a fekete lyukban - az eseményhorizont mögött - nincs valódi égitest: a fekete lyuknak nincs belső szerkezete, kifelé pedig csak a tömege, töltése és perdülete nyilvánul meg.

Létezésüket az általános relativitáselmélet támasztja alá. Fekete lyuk keletkezik akkor, ha egy véges tömeg a gravitációs összeomlásnak nevezett folyamat során egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül össze. Ekkor az anyag összehúzódását okozó gravitációs erő minden más anyagi erőnél nagyobb lesz, s az anyag egyetlen pontba húzódik össze. Ebben a pontban egyes kutatók szerint bizonyos fizikai mennyiségek (sűrűség, téridőgörbület) végtelenné válnak (lásd: gravitációs szingularitás). A szingularitást körülvevő térrészben a gravitáció olyan erős, hogy onnan sem anyag, sem fény nem szabadulhat ki. E gömb alakú térrész határfelülete az eseményhorizont. (forrás: Wikipedia)

De mi van akkor, ha két szupermasszív fekete lyuk találkozik? Ezt derítette ki a Simulating Extreme Spacetimes (SXS) projekt, melynek keretében szimulációval mérték fel a galaktikus szörnyek keringőjét. Két, a valóságban nem létező fekete lyukat helyeztek a Tejút elé, majd nyomon követték csillagvárosunk fényének torzulását. Amint az ezen az animáción is látható, a fények hol feltűnnek, hol kialszanak, hol pedig ide-oda ugranak. Pedig forrásaik, a csillagok valójában folyamatosan ugyanott vannak, csak a fekete lyukak tömegvonzása téríti el sugárzásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.