Megvilágosodás helyett

Nincsenek is fekete lyukak?!

Kiszámolták, nem létezhet. Tévedhet-e a matematika, vagy hosszú évtizedekig sötétségben éltünk?

2014.09.25 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Nem térnénk ki külön a fekete lyukak természetére, ha kattintott, bizonyára tisztában van azzal nagyjából, mit is gondol róluk a tudomány napjainkban. Vagyis azzal, hogy mit gondolt. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatója, Laura Mersini-Houghton ugyanis úgy döntött, utánaszámol kicsit ezeknek az elképesztő tömegű űrbeli objektumoknak. Matematikával töltött hosszú órái nem várt következtetést hoztak.

A kutató publikációja szerint annyi a bizonytalanság a fekete lyukak körül - mely státusz elérésére a feltevések szerint a Napunknál legalább húszszor nagyobb tömegű csillagok esélyesek "halálukkor" -, hogy egyszerűen valószínűtlen a létezésük. Mersini-Houghton úgy véli, hogy a csillagok életének végén, összeomlásukkor akkora sugárzás hagyja el az objektumot, hogy a visszamaradó anyag nem elegendő egy sötét lyuk létrehozásához.

Az amerikai kutatónő nem kevesebbet állít, mint hogy tisztán össze tudta egyeztetni Einstein relativitáselméletét a kvantummechanikával. Vagyis - elmondása szerint - megoldotta azt a kihívást, amivel korábbi fizikusok képtelennek voltak megbirkózni. Einstein elméletében van helye a fekete lyukaknak, ám a kvantummechanikában, a határozatlanság elve miatt jelenleg nincs.

Természetesen nagy felzúdulást váltott ki tudományos körökben Mersini-Houghton bejelentése, sokan azonnal cáfolni igyekeztek a kutatónő állításait. William Unruh, a Brit Kolumbiai Egyetem elméleti fizikusa például arra mutatott rá, hogy van néhány komoly hiba az érvelésben. Szerinte már sokan próbálkoztak a fekete lyukak ilyentén való cáfolatával, ez "csupán" a legújabb nekifutás.

"Teljesen félreérti a Hawking-sugárzás természetét" - summázta Unruh, aki szerint a fekete lyukak egyszerűen nem sugároznak annyit, amivel belátható időn belül jelentősen csökkenhetne tömegük. Ahhoz, hogy teljes mértékben elpárologjon egy ilyen objektum, az univerzum korának "10 az 53-onszorosára" lenne szükség.

Nos, igaz vagy sem a kutatónő állítása, az tény, hogy a tudomány mindmáig nem tudott kielégítő és pontos magyarázattal szolgálni a fekete lyukak mibenlétéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.