Boldog robo-karácsonyt!

Az idei már a robotok karácsonya lesz

A világ legfejlettebb részein azoknak, akik nem a neten vásárolnak be az ünnepekre, egyre gyakrabban kell szembesülniük azzal, hogy nem ember, hanem robot szolgálja ki őket.

2014.11.05 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: fellowrobot

Az idei ünnepi bevásárló szezon más lesz, mint korábban. Feltéve, ha az ember a világnak olyan fejlett részén lakik, mint Japán vagy egy kaliforniai nagyváros. De nem a boltok polcain kell keresni a különlegességet, hanem előtte - kezdenek terjedni a robotsegédek.

Pár napja két különböző vállalat is bejelentette, hogy robotizált segítséget vesz igénybe az év végi vásárlási hajrá kiszolgálásához. A Nestlé Japánban ezer robottal bővíti munkaerejét decemberben, hogy felpörgesse a kávék és kávégépek eladásait. Választásuk egy, érzelmeket felismerni tudó robotra esett: Pepper nem csupán információkat tud közvetíteni, de emberi társalgásra is képes.

Pepper gyártója, az Aldebaran nevű cég a jövő évben szeretné minden érdeklődő, és fizetőképes személy és üzleti vállalkozás számára elérhetővé tenni robotját az Egyesült Államokban. Tájékoztatásuk szerint "Pepper javítani képes az emberek életminőségén, társas kapcsolatot teremthet, az emberek szórakozhatnak általa és akár a külvilággal is tarthatják a kapcsolatot". Persze ez utóbbit úgy is megtehetik, hogy előbújnak otthonaikból...

Az 1,2 méteres robot azonban nem marad kihívó nélkül: szintén az amerikai piacot "támadja be" a Lowe kaliforniai leányvállalata. OSHbot névre keresztelt autonóm egységük Pepperrel analóg módon először a vásárlókat célozza: képes hangjuk felismerésére, a megvásárolni kívánt eszköz boltban való felkeresésére, az ehhez szükséges közlekedéssel, navigációval egyetemben. Várhatóan San Jose-ban debütálnak november végén, az Orchard Supply Hardware Store nevű boltban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.