Lánglovagok a levegőből

Robotizált tűzoltók

Tüzet oltanak, életeket mentenek, tulajdont óvnak. És nem emberek. Jelentős változás előtt a tűzoltás a 21. században.

2014.11.03 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Nem csak hobbi vagy katonai feladatokat teljesíthetnek a drónok, számos egyéb célból is be lehet őket vetni. Például veszélyes helyzetekben segíthetik az embereket, azáltal, hogy átfogó képet biztosítanak egy adott területről. Kevéssé kitaposott terep a robotizált tűzoltásé, ahol azonban nagy jövő várhat az ember nélküli repülő járművekre.

Sőt, Connecticutban ez már nem is a jövő: egy önkéntes tűzoltó már bevetette saját drónját a lángok elleni harcban. Egy helyi gumilerakat gyulladt ki, és a tűz gyorsan terjedt robbanásveszélyes áruval pakolt konténerek felé. A gyalogszerrel nehezen megközelíthető helyszínre éppen egy mentő/felderítő helikopter sem tudott kellő időben kijutni, így az egyik önkéntes tűzoltó saját drónját küldte a levegőbe, felmérendő a terepet. A légifelvételeknek köszönhetően kiderült, hogy annyira azért nincsenek közel a lángok a konténerekhez, így biztonsággal megkezdhették az oltást.

A fenti példából is látszik, hogy ha nem is elképzelhetetlen a modern technika nélkül a tűzoltók munkája, de nagyon sokat segíthet. Mind a hatékonyság, mind az emberi élet megóvása tekintetében jó szolgálatot tehetnek a kisméretű repülő eszközök. Ráadásul olcsóbbá is teheti feladatukat - a fenti esetben egy helikopteres bevetés nagyságrendekkel többe került volna, mint az 1200 dolláros DJI Phantom Drone rövid időre égbe küldése.

Az emberi munka kiváltásáról tehát egyelőre nincsen szó, de ahogyan a katonai robotizált robbantási szakértők elterjedtek, úgy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kaphat a tűzoltásban is az autonóm (de legalább is távolról vezérelt) technika.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.