Apró, de kamera is van benne!

Csupán 3,07 grammot nyom a világ legkisebb repülőgépe

A világ legkisebb, kamerával is felszerelt repülőgépe mindössze 3,07 grammot nyom - A holland kutatók által kifejlesztett szerkezet 3 percig képes repülni, másodpercenként maximum 5 méteres sebességgel.

2008.09.07 12:05MTI

A világ legkisebb, kamerával is felszerelt repülőgépe mindössze 3,07 grammot nyom.

A Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán olvasható beszámoló szerint a holland kutatók által kifejlesztett szerkezet 3 percig képes repülni, másodpercenként maximum 5 méteres sebességgel.

Ultrakönnyű anyagokból készült, szárnyainak fesztávja az egyik végponttól a másikig mindössze 10 centiméter.

Ennek ellenére van rajta egy kamera, amely folyamatosan sugározza a látottakat a földi fogadóállomásra, s azt tervezik, hogy hamarosan képfelismerő rendszerrel is felszerelik.

Készítői szerint leginkább veszélyes környezetben, vagy nehezen megközelíthető helyeken érdemes használni. S közben már dolgoznak az új kihíváson: három éven belül ki akarják fejleszteni a még kisebb "testvért", amely mindössze 1 grammot nyomna...

Egyébként a pilóta nélküli, távvezérelt repülőgépek, az úgynevezett drónok egyre elterjedtebbek világszerte.

S a miniatürizálás csak az egyik fejlesztési irányt jelenti: az amerikai haderő által alkalmazott Global Hawk például 14,5 méter hosszú, szárnyfesztávja pedig majdnem eléri a 40 métert. Igaz, ennek darabja 60 millió dollárba kerül, így azután nincs túl sok belőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.