Gyilkos bogarak, első rész

Pár perc alatt letépte és megette az arcát!

Nagyon durva videó, ha éppen eszik vagy enni készül, ne kattintson! Kíváncsiak hajtás után bepillantást nyerhetnek az imádkozó sáska mindennapi brutalitásába.

2014.10.16 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az imádkozó sáska vagy ájtatos manó (Mantis religiosa) a rovarok osztályába sorolt fogólábúak rendjéből, az imádkozó sáskák (Mantidae) családjából az egyetlen, Magyarországon is honos faj. Köznyelvi elnevezése ("imádkozó sáska") kissé félrevezető, mivel nincs közeli rokonságban a valódi sáskákkal; legközelebbi rokonaik a csótányok és a termeszek. Magyarországon védelem alatt áll, 2012-ben az év rovarjának választották, írja a Wikipedia.

Jól felismerhető megnyúlt előtoráról és jellegzetesen meghajlított első lábairól, amelyek tüskések és igazi fogókészüléket alkotnak. Leggyakrabban zöldes vagy barnás színű. Színezete e közhiedelemmel ellentétben nem függ össze a környezetében lévő növények színezetével, a színek kialakulása eddig ismeretlen. Alakjának és testtartásának köszönhetően jól beleolvad a környezetébe.

A 6-7 cm hosszú nőstény zömökebb, nagyobb; potroha felduzzad a benne rejlő petéktől, a hím mindig karcsú, 4-5 cm hosszú. Mindkét nem brutális vadász: az alábbi videón jól megfigyelhető, ahogy egy példány elkap egy legyet, és annak arcát, majd fejét élve fogyasztja el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.