Ellenőrzések a tiszavirág védelmében

10 ezer forint egyetlen rovarért!

Kiemelt figyelmet fordít az elkövetkező napokban a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a tiszavirág nevű kérészfaj (Palingenia longicauda) védelmére, amelynek természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint

2014.06.12 04:30MTI
Forrás: Wikipedia

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelentenek azok a horgászok, akik csaliknak használják a napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján élő rovarfajt.

A jogszabály kimondja: tilos a védett kérészek elpusztítása, illetve az élő és az elhullott kérészek gyűjtése is. Engedély szükséges a védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához. Aki jogellenesen elpusztítja, természetvédelmi szabálysértést követ el, amely jelenleg 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetkárosítás bűncselekményét követ el az, aki valamilyen eszközzel felszerelkezve a rovarok telepét felkutatja, vagy jelentős mennyiségű egyedet összegyűjt, de eltulajdonítása esetén, akár lopás bűncselekmény elkövetése miatt is felelősségre vonható.

Szintén büntetőeljárás megindításával jár, ha valaki kisgéphajóval szándékosan belehajt a napokban esedékes rajzásukba, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

Ezen cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya illetékességi területén adatgyűjtést végez, és tájékoztatást ad a Tiszán állandóan tartózkodó komposoknak, kikötősöknek és hajósoknak arról, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzásának időpontja.

A rendőrkapitányság beosztottjait az ellenőrzésben természetvédelmi egyesületek tagjai, a Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, halászati őrök és a polgárőrök segítik.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.