Szeptember 20-án érte el csúcsát a jégtakaró

Csökken, és mégis nő a jég az Antarktiszon!

Noha a globális felmelegedés miatt folyamatosan csökken a Föld jégkészlete, az olvadás ellenére az Antarktisz jégtakarója az emberiség történetében most érte el a legnagyobb területet. Hogyan lehetséges ez? Egy kattintásra a válasz!

2014.10.09 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az 1970-es évek óta figyeli a NASA a Déli-sark jégtakaróját az űrből; ezeknek a felvételeknek az összehasonlításával követhető, hogyan változott az Antarktisz jéggel borított felszíne. Míg az Arktisz (azaz az Északi-sark) átlagosan évente 53 ezer négyzetkilométernyi fagyott vizet veszített a múlt század vége felé, addig az Antarktisz 19 ezernyivel gyarapította magát.

Egy átlagos évben egyébként a Déli-sark környéke 18,7 millió négyzetkilométernyi jeget tart meg magán (beleérve a környező óceánok legdélebbi részeit is). Idén viszont, szeptember 20-án rekordot mértek a kutatók: 20,15 millió négyzetkilométeresre hízott a fagyott vízzel borított felület. Nézzék csak!



Igen ám, de a műholdképek egyvalamit figyelmen kívül hagynak. A felület ugyan nőtt, de a jégtakaró vastagsága nem, sőt. Évről évre vékonyabb, így nem meglepő, hogy már számos, ősrégi "jégszikla" adta meg magát a klímaváltozásnak. Örülni sajnos tehát nincsen sok okunk, csekély vigaszt jelenthet, hogy a fehérrel borított terület jobban visszaveri a napfényt, így csökkenti a klímaváltozás hatásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.