Bumm a drónba!

Mekkora bűn puskával lelőni egy drónt?

Az Egyesült Államokban igen széles jogköre van annak, akinek magánterületére engedély nélkül behatolnak. Ám a drónlelövés eddig ismeretlen fogalom volt a jogban. Mekkora bűn lelőni egy pilóta nélküli repülő egységet?

2014.10.05 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Ugyan drón és drón között nagy különbségek lehetnek, mégis, egy ilyen repülő eszközt elég nehéz lelőni, legyen szó akár a leglassabb, hobbicélokat szolgáló változatról. Nemrég azonban valakinek sikerült: egy férfi New Jersey-ben shotgunjával leszedte szomszédja drónját, a kvadkopter (négy propelleres helikopter) pedig súlyosan megrongálódott. Habár az esetnek kétségtelenül van egy humoros felhangja, nagyon komoly kérdéseket is felvet. Például azt, hogy le lehet-e lőni büntetlenül (és ha igen, milyen körülmények között) egy robotot?

Mindazonáltal a rendőrség letartóztatta a puskás embert, és "törvénytelen célokra való fegyverhasználat és -birtoklás" vádjával késztette tettének alapos(abb) átgondolására. A bíróságon még az is kisülhet, hogy a férfi magántulajdon megsemmisítéséért kell, hogy feleljen. Az államban ugyanis ilyen mértékű erőszak csak fizikai fenyegetés elhárítására engedélyezett, a drón pedig ebben a tekintetben nem sokban különbözik egy elkóborolt tehéntől. Hívatlan látogató, de nem fenyegető veszély.

Ugyanakkor a jogi értelmezés - egyelőre - még igazán ingoványos talajon jár. Hiszen egy drón alapvetően különbözik egy háziállattól, például kamerát vihet magával, amivel mások - engedély nélküli - megfigyelésére is használható. Ebben az esetben nem magánterület indokolatlan megsértése lenne a vád ellene, hanem a magánszféra megsértése. Sőt, akár fegyvert is lehet rászerelni, ebben az esetben a repülő eszközt kilövő már jogos önvédelemre hivatkozhatna.

Látható tehát, hogy aprólékos és jól megfontolt jogi szabályozásra lesz szükség a közeljövőben az ilyen esetek lerendezése érdekében. Eddig nem sok precedens született a területen, de feltételezzük, az évtized végén ítélkező bíráknak már bőven rendelkezésükre állnak majd a korábbi esetek döntései.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.