Pilóta nélkül

Drónröptetést tanulnak a katasztrófavédők

Egy drón felszerelhető akár ötféle gázt vizsgálni képes gázérzékelővel vagy multispektrális kamerával is, így képessé válik arra, hogy megkeresse mérgező anyagok forrását.

2014.08.14 19:47Havariapress

Pilóta nélküli robothelikopterek kezelésének elméleti és gyakorlati ismereteit sajátították el több megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, az országos iparbiztonsági főfelügyelőség és az informatikai főosztály kijelölt munkatársai.

A pilóta nélküli gépek jól hasznosíthatóak a katasztrófavédelemben, hiszen a rajtuk elhelyezett, mozgó- és állókép készítésére alkalmas kamera, a hőkamera valós időben adhat tájékoztatást például árvízi helyzetben az elöntött területekről, a gátak állapotáról.

Emellett egy drón felszerelhető akár ötféle gázt vizsgálni képes gázérzékelővel vagy multispektrális kamerával is, így képessé válik arra, hogy megkeresse mérgező anyagok forrását.

Manuálisan és robot üzemmódban is működtethető a szerkezet. Előbbi esetben a vezérlés maximális távolsága egy kilométer, különben a berendezés több mint tíz kilométerre tud eltávolodni irányítójától. A drón repülési útvonalát GPS-koordinátákhoz kötve, ötszáz pontból lehet megszerkeszteni. A kezelő döntheti el mindegyik pontnál, hogy milyen magasan repüljön a gép, milyen szögből dolgozzon a kamera.

A hat kilogrammnál könnyebb berendezés legfeljebb óránkénti 50 kilométeres szélben képes dolgozni. A hideget és a meleget tűri, mínusz 10 és plusz 40 fok között alkalmazható.

A katasztrófavédelmi és iparbiztonsági szakemberek egy nap alatt sajátították el a robothelikopterek kezelésének elméleti és gyakorlati ismereteit.

Önmagában a drónok kezelése nem igényel komolyabb ügyességet, a jogszabályokat, a betartandó utasításokat, az irányító szoftver kezelését azonban szükséges elsajátítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.