Elektromos meghajtással

Felfújható drónok a harctéren?

Kína egy kreatív húzással visszahozná a "léghajókat" az égre. A levegővel vagy akár az annál is könnyebb héliummal felfújható drónokat légi felderítésre, terepfelmérésre és távolról való érzékelésre is lehet használni.

2014.09.11 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Chinanews

Habár a kínai ipart gyakran vádolják a nyugati szellemi termékek eltulajdonításával, a másolás mellett kétségtelenül vannak kreatív ötleteik is a rizs hazájában élő kutatóknak. Az egyik ilyen a Tiancsinben megtartott nemzetközi UAV kiállításon bukkant fel: egy kínai gyártó felfújható pilóta nélküli repülő járművel állt elő. Alacsony sebességű és földközeli feladatok végrehajtására tervezték, mint például légi felderítés, terepfelmérés és távolról való érzékelés.

Elektromotor hajtja, és meglepően jól manőverezik, a beszámolók szerint. Teherbírása és hatótávolsága fokozható, amennyiben a levegőnél könnyebb anyaggal (például héliummal) fújják fel, állítják a kínaiak.

Azonban nem ők az elsők, akik a modernkori hadviselésben előálltak az ötlettel. A németek zeppelinjei az első világháborúban mutatkoztak be, de az amerikaiak napjainkban is használnak olyan légi állomásokat, amik voltaképpen a földhöz rögzített ballonok.

Visszatérve a kínai fejlesztésre: felfújhatósága könnyebb tárolást, szállíthatóságot és tömeget jelent, ami katonai körülmények között azzal jár, hogy kevesebb katona is elegendő a drónok jelentette előnyök kihasználására, amik ráadásul messzebbre és magasabbra repülhetnek hagyományos társaikhoz képest. Amennyiben a felfújható vázat radarjel-elnyelő anyaggal vonják be, nehezebbé válhat földi azonosítása, vagyis javulhat lopakodóképessége.

Természetesen hátrányokat is hordoz a kialakítás. Tovább tart az eszköz indítása (először fel kell fújni), és szinte bizonyosan kevésbé manőverezhető, mint hagyományos társai. Nem mellesleg lassabb is azokhoz képest, vagyis könnyebb hatástalanítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.