Aurora Borealis

Megdöbbentő képek a Földről

Fogadjunk, hogy rá sem fog ismerni saját bolygónkra! Pedig egy gyakori jelenség látható a képeken, csak éppen az űrből fényképezve. Érdekesség, hogy a déli sark felé haladva szintén hasonló jelenséget figyelhetnek meg a szerencsések, ám annak Aurora Australis a neve.

Ilyen a sarki fény a NASA fotói szerint - kattintson! képgaléria

2014.09.08 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Lásson csodát - kattintson!

Az elmúlt hetekben a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósok kivételes látványban részesülhettek: olyan szemszögből láthatták az Aurora Borealis-t, ahogy csak az láthatja, aki az űrből nézi anyabolygónkat.

De mi is az a sarki (vagy jelen esetben északi) fény? Napunk folyamatosan bocsátja ki magából a töltéssel rendelkező részecskéket, amik egy nagyobb kitöréssel vagy koronakidobódással hatványozott mennyiségben érik el bolygónkat. A Föld magnetoszférája kölcsönhatásba lép velük, ezáltal a plazmaszerű anyag pedig fényt bocsájt ki. Ezt látjuk sarki fényként.

Érdekesség, hogy a déli sark felé haladva szintén hasonló jelenséget figyelhetnek meg a szerencsések, ám annak Aurora Australis a neve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.