Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok

Ma éjjel talán láthatjuk a sarki fényt!

Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok - állítják az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei.

2010.08.03 18:26MTI

Vasárnap két kisebb vihar tört ki központi csillagunkon, s a Nap sok tonna plazmát lövellt ki egyenesen a Föld irányában. Ennek következtében a tudósok szerint az északi térségek lakosai Maine-től Michiganig, de ettől északabbra bárhol a bolygónkon egy olyan színpompás fényjátéknak lesznek tanúi, amelyet általában csupán a sarkkör táján lehet megfigyelni. 

A NASA Colorado államban, Boulderben működő űrmeteorológiai központja szerint a plazma nagy valószínűséggel kedden késő éjjel, vagy szerdán kora hajnalban érkezik meg amerikai idő szerint. A napviharok nem jelentenek túl nagy veszélyt a műholdak és az áramszolgáltatás számára. 

A sarki fény (az északi féltekén aurora borealis, délen - aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább március-április és szeptember-október között figyelhető meg. A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. 

A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. 

A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékes-ibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős. 

A jelenség 80-1000 kilométer magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 kilométer magasságban figyelhető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.