A tudósok árgús szemmel figyelik a jelenséget

Csak "pislákol" a sarki fény

Fogyatkozik a sarki fény: az utóbbi öt évben haloványabb lett, mint bármikor az ezt megelőző száz év során. A finn meteorológiai intézet keddi közlése szerint az északi fény - aurora borealis - rendszerint 11 éves napciklust követ.

2010.09.29 17:29MTI

Ennek során eléri csúcspontját, majd a legalacsonyabb szintet is, majd mindez megismétlődik. A napminimum hivatalosan 2008-ban volt, de a fény azóta is csak egyre fogyatkozik - magyarázta Noora Partamies szakértő.
 
A kutatók csak az utóbbi fél évben jeleztek valamivel nagyobb aktivitást, de még így sem biztos, hogy véget ért a fogyatkozó periódus. 

Az északi fényt a napszél okozza, amint "becsapódik" a Földbe a bolygó mágneses pontjainál, "elektronfelzúdulást" keltve a légkör ionoszféra és magnetoszféra nevű rétegeiben. 

A "pislákoló" északi fény annak jele, hogy a Nap tevékenysége elcsendesült. A tudósok számára viszont ritka alkalom, hogy megfigyeljék, mi történik, ha a ciklus a mostanihoz hasonlóan kizökken.
 
"Meglátjuk, mi lesz, vajon időben jön-e az újabb csúcspont, vagy talán késik" - mondta Partamies.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.