Csak arrébb kellene menni

A hajózási útvonalak módosítása megmenthetné a kék bálnákat

A hajózási útvonalak időszakos módosítása megmenthetné a Csendes-óceán amerikai partjainál élő kék bálnákat.

2014.07.24 16:45MTI
Forrás: Wikipedia

A hatalmas termetű vízi emlősök ott táplálkoznak, ahol igen sűrű a hajóforgalom, ezért fennmaradásuk veszélybe kerülhet - írták a kutatók. A kék bálna mindenekelőtt a világítórákot szereti, mely a hideg vizekben honos. Az óriás emlős minden évben visszatér ugyanarra helyre kedvenc táplálékáért - állapították meg a PLoS ONE tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői.

Ez a szokásuk azonban veszélyt jelenthet a populációra. Az Oregoni Egyetem és a Kaliforniai Egyetem tudósai 171 kék bálnát láttak el nyomkövetővel, és követték őket a kaliforniai partok mentén 1993 és 2008 között.

A Csendes-óceán amerikai partjainál élő kék bálnák számát 500 és 2000 egyed közé teszik. Észrevették, hogy a cetek évről évre ugyanazt az útvonalat követve jutnak el fő táplálékukhoz. Nagy a kockázata, hogy összeütköznek az ott közlekedő hajókkal. A kutatók ezért azt javasolják, az év bizonyos időszakában módosítsanak a hajózási útvonalakon.

Ha a San Franciscó-i öbölbe vezető és onnan induló északi tengeri folyosót augusztustól novemberig lezárnák, kisebb lenne az esélye, hogy a bálnák hajókkal ütköznek.

A világon ma 10 ezer és 25 ezer között lehet a kék bálnák száma. A hatalmas emlős élettartama 90 év, 30 méteresre nő meg, súlya több mint 20 tonna is lehet - olvasható a tanulmányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.