Mars-méretű lehetett

Idegen bolygó nyomairól árulkodnak az Apollo Holdról hozott kövei

Idegen, Mars-méretű bolygóról árulkodnak azok a kövek, amelyeket az Apollo-program űrhajósai több mint 40 éve a Holdról hoztak, a bolygó a fiatal Földdel ütközve hozhatta létre a Holdat.

2014.06.06 16:23MTI
freedigitalphotos.net/Exsodus

Német tudósok új technikát dolgoztak ki, mellyel azonosították a Föld és a Hold kőzetei közötti kis kémiai különbséget.

Hangsúlyozták, további kutatás szükséges ahhoz, hogy alátámasszák eredményeiket, amelyek szerint a Föld mellett egy másik égitest is részt vett a Hold 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásában - olvasható a Science tudományos lapban.

Kutatók szerint a Hold abból a kozmikus törmelékfelhőből alakult ki, mely a fiatal Föld és egy Mars-méretű bolygó, a Theia ütközésekor került a világűrbe. A Naprendszer különböző bolygóinak kémiai összetétele valamelyest eltér egymástól.

Ezért úgy vélik, a holdkövek a Földnek rohanó égitest árulkodó kémiai nyomait hordozhatják. Eddig azonban ezt nem sikerült bizonyítani. "Olyan technikát dolgoztunk ki, amely garantálja az oxigénizotópok és más, nyomokban jelen lévő gázok tökéletes elkülönítését.

A különbségek kicsik, nehéz őket kimutatni, mégis jelen vannak" - írta a Reuters brit hírügynökségnek Daniel Herwatz, a Kölni Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredmények alapján úgy becsülik, hogy a Hold körülbelül 50 százalékban a Theia és 50 százalékban a Föld kőzeteiből állt össze, ám úgy vélik, a becslést további kutatásoknak kell alátámasztaniuk.

A kutatócsoport azokat a kőzeteket elemezte, melyeket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 1969-es és 1972-es Apollo-misszióinak űrhajósai hoztak magukkal haza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.