3200 éves

Német régészek bukkantak a világ legrégibb - "kissé viseltes" - nadrágjára

A gyapjúból készült ruhadarab felfedezése azt a feltevést támasztotta alá, hogy a nadrágszabászat fejlődése erősen összekapcsolódott a lovaglás kezdetével.

2014.06.04 16:13MTI
Forrás: youtube.com

A világ legrégibb nadrágját találták meg Kínában a Német Régészeti Intézet kutatói. A 3200 éves lelet az eurázsiai pusztaságok első lovas hadjáratainak idejére nyúlik vissza.

A gyapjúból készült ruhadarab felfedezése azt a feltevést támasztotta alá, hogy a nadrágszabászat fejlődése erősen összekapcsolódott a lovaglás kezdetével. A gyapjúnadrágot ezért kényelmesre varrták: három részből áll, két szárból és egy bélelt betoldásból, melyet külön szőttek. Az egyes darabokat nagy lépéstávolsággal varrták össze, hogy a lábakat jól szét lehessen terpeszteni.

A nadrág viselőjét a kantárral és a lovas háborúk jellegzetes fegyvereivel együtt temették el. A legrégibb gyapjúnadrágok megvizsgált példányai közül sok a nyugat-kínai Turfanból származik - írták a kutatók közleményükben. A tudósok eredményei a Quaternary International című szaklapban jelentek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.