Pontosabb előrejelzés?

Drónok segítségével vizsgálják a hurrikánok belsejét amerikai kutatók

Az 1,25 millió dolláros projekttől a tudósok azt remélik, hogy segítségével pontosabban előrejelezhetik majd a hurrikánok intenzitásának változását.

2014.05.27 21:45MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/tiverlucky

A napokon belül kezdődő hurrikánszezonban drónok segítségével próbálják megfejteni amerikai kutatók, mitől erősödnek, illetve gyengülnek a trópusi viharok. Az 1,25 millió dolláros projekttől a tudósok azt remélik, hogy segítségével pontosabban előrejelezhetik majd a hurrikánok intezitásának változását.

Az Egyesült Államok óceán- és légkörkutató hivatala, a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) szakemberei a tervek szerint 5-6 olyan drónt küldenek a hurrikánok belsejébe, amely képes ott órákon át keringeni. A hurrikánok belsejéből küldött adatok - a kutatók reményei szerint - segítenek majd megérteni, hogy egyes viharok miért ülnek el és mások miért válnak pusztító ciklonná.

A kutatás csak egy a NOAA számos hurrikánprojektje közül, amelyeket a Sandy pusztítását követően helyreállításra és a hasonló katasztrófák megelőzésére elkülönített 60 milliárd dolláros keretből finanszíroznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.