Műholdak, űreszközök, háttér

Több mint 300 milliárdot költenek űrprogramokra a világon

Háromszáztizennégymilliárd dollárra nőt világszerte a műholdakra, űreszközök felbocsátására és háttérszolgáltatásokra fordított összeg nagysága 2013-ban.

2014.05.21 11:58MTI
freedigitalphotos.net/porbital

Ez négy százalékkal magasabb az előző évinél annak ellenére, hogy az amerikai kormány tavaly csökkentette űrprogramjainak kiadásait - derül ki az amerikai Űralapítvány kedden közzétett éves jelentéséből.

A növekedés legfőbb mozgatórugója a kereskedelmi űrtevékenység, például az Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utánpótlást szállító rakéták felbocsátása. 57 évvel az első műhold felbocsátása után az űripar gyorsan fejlődik.

Az űrtechnológia évről-évre jobban hozzáférhetővé válik a végfelhasználók egy szélesebb körének egyre több országban. Az űripar kilátásai nagyon fényesek a következő években - olvasható a jelentésben. Globálisan a kereskedelmi bevételek és a kormányok kiadásai az űrprogramokra 12 milliárd dollárral 314 milliárdra nőttek 2012-höz képest.

A kereskedelmi űrtermékek és szolgáltatások - mint műholdas távközlései szolgáltatások és a világűrközpontú navigáció - hét százalékkal nőttek 2013-ban az előző évhez képest.

Összességében a kormányok 1,7 százalékkal kevesebb költöttek űrprogramokra 2013-ban az előző évhez képest, de voltak kivételek.

Kanada, India, Oroszország, Dél-Korea és Nagy-Britannia esetében egyenként 25 százalékos vagy még nagyobb volt a növekedés. Miközben Európában és Japánban az űriparban foglalkoztatottak száma 11,5 százálékkal, illetve 11 százalékkal nőtt, az Egyesült Államokban már hatodik éve folyamatosan csökken; utóbbiban 2012-ben több mint 234 ezren dolgoztak az előző évi 242 ezerhez képest. 2013-ben 81 űreszköz felbocsátása történt, hárommal több, mint 2012-ben.

Ezen a téren Oroszország az uralkodó - 2013-ban rakétai 36 repülést hajtottak végre. Az Egyesült Államokban 19, Kínában 15, Európában hét felbocsátás volt. A 81 rakéta kétharmaddal több műholdat állított Föld körüli pályára 2013-ban, mint az előző évben.

"Ennek leginkább az az oka, hogy jelentősen nőtt a 91 kilogramnál kisebb súlyú műholdak fellövése. Ezek a mikroműholdak tették ki az 2013-ban felbocsátott 197 műhold több mint felét" a jelentés szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.