Abszurd, de szívet melengető kezdeményezés

A világ leglazább űrprogramja a szicíliai - VIDEÓ

Mindenkinek a maffia és a korrupció jut eszébe a szigetről. Ezen akart változtatni néhány helyi kutató.

2014.03.08 22:30MTI

Az olasz sziget jellegzetes édessége a cannolo, a narancsos-citromos-rikottás, cseresznyeszemekkel díszített ostyaroló. Az Enna városában lakó három olasz fiatal azért találta ki az összesen 350 euróba (108 ezer forint) kerülő "Szicíliai Űrprogramot", hogy a leginkább negatív dolgokkal: a maffiával, a munkanélküliséggel és a válsággal kapcsolatban emlegetett tartománynak a maguk módján jó hírét keltsék ezzel a tréfás akcióval.

A Sütiszállítónak keresztelt, házi készítésű "űrhajójukat" egy héliummal töltött ballonnal kapcsolták össze, két kamerával és GPS-szel is felszerelték. Az "űrszondát" február 2-án bocsátották fel. Paolo Capasso, a projektben résztvevő programozó szerint majdnem 30 ezer méteres magasságot ért el, felfelé vezető útja közben pedig izgalmas és komikus felvételeket készített.

Mivel a valódi sütemény nem élte volna túl az utazást, ezért hőre keményedő gyurmából készítették el a modelljét. Űrhajója nem lehetett két kilogrammnál nehezebb, így érhette el a kívánt magasságot. Ezért hőszigetelt jégkrémes dobozba csomagolták, mely a kamerák elemeit is megóvta a -50 Celsius-fokos hőmérséklettől.

Ahogy a Sütiszállító emelkedett, a légnyomás csökkent, a léggömb pedig addig tágult, míg végül ki nem pukkadt. Ezután egy kis ejtőernyő szárnyain az űrhajó szép lassan visszaszállt a Földre, pontosabban Bompietro faluba, amely 25 kilométerre fekszik a kilövés helyétől, a Rocca di Cerere nemzeti parktól. Landolását is filmre vette a GPS-jeleket követő csapat, amely réten legelő birkák között futott keresztül, hogy időben odaérjen.

"A Szicíliai Űrprogram fogadásból született, és próbára is akartuk tenni magunkat. Ajándéknak szántuk a szicíliaiaknak, mosolyt akartunk az arcukra csalni. Ez az értelmetlennek tűnő performansz pont az abszurditása miatt kelti fel az emberek kíváncsiságát, ezért kattintanak rá annyian az interneten" - magyarázta a másik két résztvevő, a filmes Antonella Barbera és Fabio Leone.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.