Két galaxis egyesüléséből jött létre

Új galaxist fedeztek fel az Oroszlán csillagképben

Az új galaxis a Tejútrendszer közelében található, és két galaxis egyesüléséből jött létre.

2014.05.14 02:30MTI
freedigitalphotos.net/photouten

A bochumi Ruhr Egyetem és a krakkói Jagelló Egyetem csillagászai egy lehetséges törpegalaxist vizsgáltak meg az Oroszlán csillagkép M66 jelű galaxiscsoportjában.

Az elemzés azt mutatta, hogy az úgynevezett árapály-eredetű törpegalaxis (tidal dwarf galaxy, TDG) valószínűleg az Oroszlán csillagkép két hatalmas tagja, az NGC 3627 és a 3628 spirálgalaxisok tömegvonzásának tulajdonítható hatalmas erő hatására jött létre.

Az új égi jelenség viszonylag halvány és csak néhány csillag van benne, ám sok olyan gázt tartalmaz, amely a jövőben további csillagok szülőhelyévé teheti - olvasható a The Astrophysical Journal című szaklapban.

Dominik Bomans, a Ruhr Egyetem Csillagászati Intézetének kutatója elmondta: ezek a objektumok azért olyan érdekesek a csillagászat számára, mert másképp fejlődnek, másképp viselkednek a környezetükkel, mint a nem árapály-eredetű galaxisok.

Az új galaxis adatait Új-Mexikóban rögzítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.