A legmasszívabb és a legforróbb

Még nagyobb a galaxisrekorder, mint hittük!

Már eddig is felfoghatatlan paraméterekkel bírt az El Gordo, de most kiderült, hogy még ennél is nagyobb. A legmasszívabb, a legforróbb, a legek legje - egy kattintásra!

2014.04.05 04:30MTI

A hivatalosan ACT-CL J0102-4915 katalógusjelű galaxishalmazt felfedezésekor nevezték el El Gordónak, azaz kövérnek.

Az óriáshalmaz 9,7 milliárd fényévnyire található a Földttől. Ez a legmasszívabb, a legforróbb és a legnagyobb röntgensugárzást kibocsátó galaxishalmaz.

A chilei Atacama-sivatagban működő nagyon nagy teleszkóp (Very Large Telescope, VLT), valamint a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével fedezték fel több mint két éve. Most a Hubble újrakalkulálta méretét, és az adatokból a csillagászok arra jutottak, hogy az El Gordo 43 százalékkal nagyobb, mint korábban vélték - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A galaxishalmazok a galaxisok csoportosulásai, a csillagászatban a legnagyobb, gravitációsan kötött objektumok, amelyek akár több mint ezer csillagvárost is tartalmazhatnak.

Az El Gordo valószínűleg két halmaz összeütközése révén keletkezett. Ez olyan lehetett, mint amikor két szumóbirkózó egymásnak ront" - idézte a NASA szóvivőjét a brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.