Múzeumból templomba

Áthelyeznék Nikola Tesla hamvait Belgrádban

A szerb állam áthelyezné Nikola Tesla hamvait a nagy feltalálóról elnevezett múzeumból a belgrádi Szent Száva templomba, ezzel a döntéssel azonban nem mindenki ért egyet.

2014.03.10 06:30MTI
freedigitalphotos.net

Nikola Tesla 1943-ban hunyt el New Yorkban, hamvait hatvan éve a róla elnevezett múzeumban őrzik Belgrádban.

A szerb kormány a héten megállapodást kötött az egyházzal, hogy a tudós maradványait állami tiszteletadás mellett az ország legnagyobb ortodox templomában helyezik örök nyugalomra.

A hír hallatára tudósok, értelmiségiek és mások vonultak utcára szombaton, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy Tesla urnája eddig a nyilvánosság számára megtekinthető volt, ezentúl viszont senki nem láthatja majd azt.

Érvként hozták fel azt is, hogy Tesla a tudomány, nem pedig a vallás embere volt, nincs ok arra, hogy egy templomban nyugodjon. A szerb származású Nikola Tesla Horvátország területén született 1856-ban.

Életében összesen 146 találmányt szabadalmaztatott, úttörő munkát végzett az elektromosság, a vezeték nélküli kommunikáció, a mágnesesség és a gépészet területén. Thomas Edison legnagyobb riválisának számított a XX. század elején.

Élete nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, végrendelete értelmében azonban halála után hamvait, személyes tárgyait, könyveit és dokumentumait Belgrádba szállították, ahol múzeumot nyitottak életművének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.