A bécsi Természettudományi Múzeumban

Megnézhető a világ legkisebb emlőse!

A kihalástól fenyegetett dongódenevér, a világ legkisebb emlőse egy preparált példányát mutatják be keddtől a bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM), így hívva fel a figyelmet a faj eltűnésének veszélyére.

2014.02.25 04:25MTI

A Thaiföldön holtan talált állatot a június 30-ig látható Üzlet a halállal - az utolsó faj kihalása? című kiállítás keretében mutatják be. A NHM szerint a világon nagyon kevés intézmény van, amelynek gyűjteményében szerepel a dongódenevér egy példánya.

A dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai) az etruszk cickány mellett a világ legkisebb emlőse. Testhossza három centiméter, szárnyfesztávolsága 14 centiméter. Az NHM információi szerint az 1970-es években felfedezett faj az eddigi ismeretek alapján csak Thaiföld és Mianmar (Burma) mintegy 40 mészkőbarlangjában fordul elő.

Állományuk azonban csak néhány ezer példányból áll, számuk csökkenőben van. Ennek oka életterük zsugorodása a trágyázás, a turizmus és a vallási ceremóniák során a barlangokban történő füstölőégetés miatt.

Ezért a dongódenevér felkerült a Londoni Zoológiai Társaságnak a világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és legveszélyeztetettebb teremtményeit (EDGE) felsorakoztató százas listájára is. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a dongódenevér a veszélyeztetett besorolást kapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.