Azért a csimpánzokat nem nyomják le

A varjak intelligenciája a főemlősökéhez hasonlít

A varjak intelligenciája és idegrendszeri folyamataik a főemlősökéhez hasonlítanak.

2013.11.28 16:15MTI

Nehéz döntések idején a madarak agyában hasonló folyamatok játszódnak le, mint a főemlősökében. Tübingeni kutatók kormos varjakkal oldattak meg memóriafeladatokat. Noha a főemlősök és a madarak agyának nincs sok közös tulajdonsága, a kísérletek alatt elképesztő párhuzamokat fedeztek fel köztük - olvasható a Nature Communications című szaklapban frissen megjelent tanulmányukban.

A varjakról azt tartják, nagyon intelligensek, sőt stratégiai döntésekre is képesek, a viselkedéskutatók ezért "tollas majmoknak" is nevezték már őket - írta tanulmányában a Lena Veit és Andreas Nieder vezette kutatócsoport.

A tudósok megtanították a kormos varjaknak, hogyan oldjanak meg kis rejtvényeket a számítógép képernyőjén. A feladatok alatt elemezték az állatok agytevékenységét.

Először egy képet mutattak nekik, amelyet meg kellett jegyezniük. Ezután egy monitoron két különböző képet láttak, közülük az egyik az volt, amelyet előzőleg megjegyeztek. A feladat vagy az volt, hogy a megjegyzett képre bökjenek a csőrükkel, vagy pedig éppen az ellenkezője: válasszák azt, amelyiket akkor láttak először. Ha jól oldották meg, jutalomfalatot kaptak.

A gyakorlási időszak után a varjak majdnem száz százalékos találati arányt értek el. Ennek a teljesítménynek előfeltétele az erős koncentráció és a rugalmas gondolkodás, amelyre messze nem minden állatfaj képes - mutattak rá a kutatók.

Azt is megállapították, hogy feladatonként más idegsejtek léptek működésbe attól függően, hogy a varjaknak a már látott vagy a sosem látott képre kellett bökniük. A tudósok szerint ebben döbbenetesen hasonlítanak a főemlősökhöz. Az eredmények jelentősen hozzájárulnak az intelligencia evolúciós fejlődésének kutatásához - olvasható a tanulmányban.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.