Plátói szerelem

Európa rákattan a naprendszeren kívüli bolygókra

Új űrteleszkóp építéséről döntött az Európai Űrügynökség, a műhold a Naprendszeren kívüli bolygók, exobolygók után fog kutatni 2024-től.

2014.02.20 03:30MTI
Forrás: ESA

Az ESA illetékesei szerdán bejelentették, hogy új missziójuk elnevezése PLATO - Planetary Transits and Oscillations - (csillagok planetáris áthaladásai és oszcillációi) lesz.

A műholdat 34 teleszkóppal szerelik fel, és kameráit egymillió csillagra irányítják, hogy a Naprendszeren kívüli bolygók után kutasson. A földi berendezésekkel együtt a PLATO képes lesz meghatározni az exobolygók tömegét és összetételét. A misszió során a Földhöz hasonló vagy annál nagyobb bolygók után kutatnak, amelyek felszínén létezhet az élethez nélkülözhetetlen víz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.