Magukra vonhatják a denevérek figyelmét

Életüket veszélyeztetik az udvarló tungara békák

Veszélyesen élnek a hím tungara békák: életüket veszélyeztetik, amikor az udvarlás közben felfújják bőrzacskójukat és hullámokat keltve a vízben magukra vonják a denevérek figyelmét.

2014.01.24 03:30MTI

Az sem segít a békákon, ha azonnal abbahagyják a brekegést, a hullámok ugyanis még másodpercekig terjednek a víz felszínén. Egy nemzetközi kutatócsoport kutatást végzett a témában, eredményeiket a Science című tudományos folyóiratban mutatták be.

A tungara békák (Physalaemus pustulosus) Közép- és Dél-Amerikában élnek. Minden éjjel a nőstényt hívó kiáltást hallatnak az otthonukként szolgáló tavakban. Wouter Halfwerk, a panamai Smithonian Tropical Research Institute munkatársa és kollégái műanyag békákat helyeztek egy kis medencébe.

A kísérletek során vagy csak a párzásra hívó hangot játszották le, vagy hullámokkal is kombinálták azt. Eközben megfigyelték, hogyan reagálnak a békákkal táplálkozó denevérek (Trachops cirrhosus). Amint egy denevér közel repült, a tudósok felfüggesztették a jeleket - ugyanúgy, ahogy egy valódi béka tenné az állat megpillantásakor.

A denevérek jóval gyakrabban támadtak a műanyag békákra, amikor a hívóhangot hullámveréssel is kombinálták. A kutatók feltételezése szerint a denevérek az apró hullámokat echolokációs képességük segítségével észlelik - magas frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, majd elemzik azok visszhangjait. További vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy a hullámzó vízfelszín más jeleket közvetít, mint sima felszín.

Amikor a tudósok levéltakaró alá rejtették a békákat, a denevérek nem csaptak le, feltehetőleg mert a lomb lezárta az akusztikus jelek útját. A fajtársak által keltett hullámokra a többi hím is reagál. Ha a jelet küldő hím közvetlen közelben van, társaik gyakran abbahagyják a brekegést és kiürítik léghólyagjukat. Valószínűleg felkészülnek arra, hogy elmeneküljenek vagy támadjanak - vélik a szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.