Csak a combját

Az európai ínyencek miatt veszélyben az ázsiai békák

Az európai ínyencek miatt veszélybe kerültek az ázsiai békák: a combjuk iránti kereslet fenyegeti a populációt.

2011.07.29 08:37MTI

Az Európai Unió évente 4,5 millió kilogramm békacombot importál Ázsiából, ez akár 200 millió békát is jelenthet - mutatott rá a Pro Wildlife nevű természetvédelmi szervezet Münchenben.

Az ökoszisztémára nézve ez megsemmisítő lehet, teljes békaállományok tűnhetnek el, a rovarok túlburjánzanak, a földműveseknek pedig egyre több növényvédőszerre lesz szükségük.

A békacomb iránt Belgiumban rajonganak leginkább, a Pro Wildlife és két amerikai szervezet szerint 2009-ben hozzávetőleg 3,6 millió kilogrammot szállítottak az ínyencfalatból a Benelux-államba.


Belgiumot Franciaország és Olaszország követi 540 ezer, illetve 300 ezer kilogrammal. Az Európában asztalra kerülő békacombok csaknem egésze Indonéziából érkezik: a szigetország 2009-ben 3,8 millió tonnát exportált. Vietnámból 570 ezer, Törökországból 150 ezer kilogramm kelt útra.

Egy kilogramm békacombhoz 20-50 példánynak kell elpusztulnia.

Manapság a finomság kilójáért hat euró körüli árat kérnek. Az állatokkal kegyetlenül bánnak - mondta Stefan Marquard ismert séf, a Pro Wildlife támogatója

"Élve vágják le végtagjukat a törzsükről" - részletezte. Mindenekelőtt a nagyobb testű békák forognak veszélyben, ezek a fajok izmos hátsó lábakkal rendelkeznek - fogalmazott Sandra Altherr, a természetvédő szervezet munkatársa. Az EU-ba érkező békák mindössze 15 százaléka tenyésztett, a többit a vadonban ejtik fogságba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.