Kínáé jelenleg az egész Hold

Így élvezkedik Jütu a Holdon - fotók

Először szállt le kínai űrszonda Földön kívüli égitest felszínén, és most csak az övé a Holdunk: a Jáde nyúl dolgozik.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.12.23 15:22ma.hu
Kattintson a képre! >>>

Sikeresen leszállt 2013. december 14-én a Holdra a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszonda fedélzetén a Jáde nyúl nevű holdjáró robottal.

Nagy körültekintéssel készültek fel a kínai tudósok az űrszonda távirányítására, a súlytalanság körülményei közötti landolásra, továbbá a holdjáró robot leválasztására és működtetésére.

Jütu (Jáde nyúl) a Hold felszínét kutatja, a hatkerekű, 140 kilogrammos robot három hónapra szóló feladatot kapott. Egyúttal nagyfelbontású felvételeket is készít a Hold teljes felszínéről.

A kétszárnyú rover magas hatékonyságú eszköz; a Hold felszínét vizsgálja, talajelemzéseket készít és alkalmas a különleges hőmérsékleti körülmények közötti munkára.

A Jáde nyúl a kínai mitológiában

A holdjáró nevére egy hónapon át lehetett szavazni két honlapon, s végül a 190 ezer javaslatból 14 tagú zsűri választotta ki a tíz "legalkalmasabbat". Az utolsó körben a 3,4 millió szavazóból 650 ezren választották a Jáde nyulat. A fehér nyúl egyébként ugyanazon kínai mitológia része, amelynek főszereplője Csang'o, a holdistennő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.