China Space

Olyan a Hold, ahogyan hagyták - nézze meg!

Kína - az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió után - harmadik nemzetként szállt a Föld mellékbolygójára, alig hat évvel Hold-programjának kezdete után. Megjöttek az első felvételek a Hold felszínéről.

2013.12.17 14:48ma.hu

Soha ezelőtt nem szállt még le kínai űreszköz valamely égitesten. A Csang'o-3 űrszondát a Hosszú menetelés 3B típusú hordozórakétával indították a Földről december 2-án. Erről a 140 kilogrammos, másfél méter hosszú és 1,1 méter magas, hatkerekű Jáde nyúl holdjáró robot szombaton vált le, s kezdte meg három hónaposra tervezett felfedezőútját, vagyis a Hold felszínének vizsgálatát.

China Space Facebook-oldal

A Jáde nyúl high-tech felszerelésekkel van ellátva: színes, panorámafelvételek készítésére képes kamerával rendelkezik, lítium akkumulátora mellett radioaktív erőforrása és napelemek biztosítják energiaellátását, hajlékony kerekeinek köszönhetően akár 20 centiméteres buckákon is képes átgurulni. A földi irányítótoronnyal való kommunikációja érzékeny fedélzeti antennáján keresztül válik lehetővé, mely infravörös spektrográfja (színképfényképező berendezése) és fedélzeti radarja felett helyezkedik el.
   
A holdjáró robot nevét nem nyúlformája után, hanem az azt hordozó Csang'o eredetéhez kapcsolódóan kapta. Csang'o a kínai mitológiában a Hold istennője, a jáde nyúl az ő kedvelt háziállata, maga a kedvesség, tisztaság és gyorsaság jelképe. A nevet az internetező közösség választotta, akiknek több mint egyötöde voksolt arra.
   
A hivatalos tájékoztatás szerint a Csang'o-3 egyszerre van tudományos, nemzetvédelmi és nemzetgazdasági célú felfedezésen. Az űrszonda és holdjáró robotja vasárnap fényképeket is készített egymásról, a színes felvételeket folyamatosan közli a kínai sajtó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.