Dinitrogén-oxid

Kéjgáz a légkörben, mégsem örülhetünk

Csaknem kétszeresére nőhet a légkörben lévő kéjgáz mennyisége az évszázad közepére.

2013.11.22 22:55MTI

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által közzétett jelentés figyelmeztetett a gáznak az éghajlatra és az ózonrétegre gyakorolt hatásaira.

Jelenleg a kéjgáznak nevezett dinitrogén-oxid az a gáz, amely a leginkább károsítja az ózonréteget - mutatott rá csütörtökön Nairobiban közzétett jelentésében az UNEP. A szervezet szerint megfelelő ellenintézkedések híján a kéjgázkibocsátás 2050-re 83 százalékkal nőhet a 2005-ben mérthez képest.

Ha így lesz, az alááshatja az ózonréteg védelmére irányuló erőfeszítéseket, többek közt a CFC-gázok messzemenő betiltását. A szén-dioxid és a metán után a dinitrogén-oxid a harmadik legerősebb motorja a globális felmelegedésnek.

Kis mennyiségben a kéjgáz természetes úton is jelen van a légkörben, koncentrációja azonban az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt. A legnagyobb kibocsátó a mezőgazdaság, de a fosszilis energiahordozók és a biomassza elégetéséből is dintirogén-oxid kerül a levegőbe, ahol a gáz nagyon hosszú idő - átlagosan 120 év - alatt bomlik csak le.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről épp Varsóban zajlik klímakonferencia csaknem 200 ország képviselőinek részvételével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.