Évente 10 millió tonna szabadul fel

Hihetetlen felfedezés! A kéjgáz roncsolja leginkább az ózonréteget

A dinitrogén-oxid, ismertebb nevén a kéjgáz az az anyag, amely a legjobban roncsolja az ózonréteget; tudósok szerint a XXI. században nem is lesz ennél pusztítóbb anyag, amely ártana a Földet védő rétegnek.

2009.08.28 12:51MTI

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) által készített tanulmányból kiderül: az erős üvegházhatású dinitrogén-oxid kibocsátásának visszafogása "győzelem lenne az ózonréteg és az éghajlat számára is".

A dinitrogén-oxid a freongázokat (CFC) megelőzve került a legártalmasabb anyagokat számba vevő lista élére, a CFC gázokat ugyanis az 1987-es montreali egyezmény értelmében fokozatosan kivonják a használatból.

A freongázokat olyan mindennapos termékeknél használták mint amilyen például a hűtőszekrény.

Évente mintegy 10 millió tonna kéjgáz - a világon mért kibocsátás egyharmada - emberi tevékenységből származik, többek közt a trágyázásból és a fosszilis energiahordozók felhasználásából szabadul fel sok dinitrogén-oxid.

Az ártalmas anyag azonban a természetben is nagy arányban szabadul fel, például a talajban lévő baktériumok is termelnek dinitrogén-oxidot.

"A dinitrogén-oxid nagy előretörése a montreali egyezménynek köszönhető. Az ártalmas gáz jövőbeni korlátozása azonban növelné az ózonréteg felépülését a jelenlegi legyengült állapotából" - jegyezte meg A.R. Ravishankara, a tanulmány vezető szerzője.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja korábban arról számolt be, hogy a montreali megállapodásnak köszönhetően az ózonréteg állapota a következő évtizedekben javulni fog.

Bár a 22 éve elfogadott szerződés nem tett említést a dinitrogén-oxidról, a kiotói egyezmény foglalkozott vele.

A megállapodás értelmében a fejlett országok az 1990 előtt mért szintnél öt százalékkal kevesebb dinitrogén-oxidot bocsáthatnak ki 2008 és 2012 között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.