4,1-5,95 millió éves lelet

Az eddigi legrégebbi nagymacska-fosszíliára bukkantak Tibetben

A Panthera blythea névre keresztelt állat maradványai a vizsgálatok szerint 4,1-5,95 millió évesek lehetnek.

2013.11.13 07:21MTI

A koponyamaradványokat Jack Tseng amerikai régész, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa és kollégái 2010-ben találták, kutatásaik eredményét azonban most közölték a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban.

A Panthera blythea névre keresztelt állat maradványai a vizsgálatok szerint 4,1-5,95 millió évesek lehetnek. "A lelet hatalmas hézagot töm be a nagymacskák evolúciós történetében" - írta Tsang. A nagymacskák fejlődéstörténetéről viszonylag kevés tudható.

Az eddigi legrégebbi leletek 3,6 millió éves fogtöredékek voltak, amelyekre Mary Leakey brit kutató bukkant tanzániai ásatások során az 1970-es években.

Genetikai elemzések sokáig arra engedtek következtetni, hogy a macskafélék (Felidae) családjához tartozó párducformák (Pantherinae) alcsaládja mintegy 6,37 millió évvel ezelőtt vált el evolúciós szempontból legközelebbi rokonaitól, a kismacsakaformáktól (Felinae).

"Eredményeink arra utalnak, hogy a nagymacskák, vagyis párducformák evolúciós ugrása az eddig feltételezettnél korábbi időpontra tehető" - fejtette ki Tsang. A felfedezés új ismerettel szolgál ahhoz is, hogy mikor alakult ki a tulajdonképpeni nagymacskák neme (Panthera). Ide tartozik például az oroszlán, tigris, jaguár, leopárd.

Eddig a tudósok úgy vélték, hogy különválásuk legfeljebb 3,72 millió évvel ezelőtt történhetett. Tseng és munkatársai viszont megcáfolták az elméletet.

Az pedig, hogy a leletet Tibetben találták meg, azt sugallja, hogy a párducfélék Közép-Ázsiából terjedtek el. Hogy további információkat gyűjtsenek a macskák evolúciótörténetéről, a tudósok a következő évben további expedíciókat indítanak majd a területre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.