Majdnem rejtve maradt

Dinoszauruszbébi különleges fosszíliájára bukkantak

Egy fiatal dinoszaurusz szokatlanul jó állapotban megmaradt fosszíliájára bukkant egy amerikai diák, a szakértők korábban elsiklottak a lelet felett.

2013.10.22 13:35MTI

A fiú egy Parasaurolophus, egy hozzávetőleg 75 millió évvel ezelőtt Észak-Amerika nyugati részén élt dinoszaurusz maradványait találta meg. Ez a faj eddigi legkisebb és legteljesebb csontváza, amelyet valaha találtak - olvasható a PeerJ című szaklapban.

A példány körülbelül 2,5 méter hosszú volt halálakor - ez a kifejlett egyedek méretének egynegyede. A koponya 246 milliméter, a combcsont pedig 329 milliméter hosszú. Korábban két paleontológus is elsiklott a különleges lelet felett.

"Elsősorban azt akartam tudni, milyen csontdarab áll ki a kőzetből. Amikor feltártuk a koponyát, nagyon izgatott voltam" - mesélte a leletet megtaláló Kevin Terris.

A diák a csontokat a Utah államban lévő Grand Staircase Escalante National Monument nevű nemzeti parkban találta még 2009-ben, 17 éves korában. Néhány nappal korábban két tapasztalt régész járt a helyszínen, ők azonban nem vették észre a csontokat - közölte a kaliforniai Claremontban lévő Raymond M. Alf Régészeti Múzeum.

A Joe névre keresztelt fosszília tudományos azonosítása a közelmúltban fejeződött be.

A Parasaurolophus, vagyis az úgynevezett fejdíszesszerű gyík növényevő volt, legfeltűnőbb ismertetőjegye az üreges fejdísze, amely az orrcsonttól indul ki és a fej hátsó részéről kinyúlva a nyak felett végződik. Bár a Utahban talált egyed halálakor valószínűleg egyévesnél is fiatalabb volt, mégis felismerhetőek már a koponyán a csontkinövés kezdeményei. Ez tudományos szempontból azért meglepő, mert a rokon fajok esetében ezek a fejékek akkor kezdtek kifejlődni, amikor az egyed legalább már fejlődése feléig eljutott.

A szakértők feltételezése szerint az üreges csontdísz segítségével az állatok hangokat tudtak gerjeszteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.