Óránként 5800 kilométert tud majd megtenni

Új, hiperszonikus kémrepülőgép készül

A Lockheed Martin amerikai hadiipari vállalat új, hiperszonikus kémrepülőgép kifejlesztésén dolgozik.

2013.11.05 14:55MTI
Lockheed Martin SR-72

A vállalat internetes blogjában azt írta, hogy az SR-72-es pilóta nélküli repülőgép a tervek szerint repülési magasságban képes lesz a hatszoros hangsebesség - óránként 5800 kilométer - elérésére.

Az SR-72-es 2030-ra készül el. Elődje, az SR-71-es 1964-ben szállt fel először, és az amerikai légierő kém- és felderítő tevékenységének a fő erejét adta egészen 1998-ig, amikor kivonták a hadrendből. A Blackbird néven ismert gép 24 kilométeres magasságban repült háromszoros hangsebességgel.

Az SR-72-es ugyanilyen magasságban fog repülni, de kétszer gyorsabban elődjénél, ráadásul fegyverekkel is fel lehet majd szerelni. A hangsebesség hatszorosával repülve a gép kevesebb mint egy óra alatt tenné meg az utat New York és London között. A kémműholdaknak az a hátrányuk az ilyen felderítő gépekkel szemben, hogy viszonylag sok időbe telik, amíg megváltoztatják Föld körüli pályájukat, új célpont felé irányítva őket.

A Lockheed Martin szerint az SR-72-es viszont olyan gyors lesz, hogy az ellenségnek nem lesz ideje sem arra, hogy reagáljon rá, sem arra, hogy elrejtőzzön előle. A nagy sebesség miatt viszont a kémrepülőgépnek extrém körülményeket, például nagy hőmérsékletet kell kibírnia.

Az SR-72-est hagyományos gázturbinás sugárhajtómű gyorsítja majd fel háromszoros hangsebességre, majd torlósugaras hajtómű (ramjet) gyorsítja tovább, amíg el nem éri a hangsebesség hatszorosát.

Brad Leland, a hadiipari vállalat hiperszonikus programjának vezetője internetes blogjában azt írta, hogy az SR-72-es olyan változást fog hozni a hadszíntéren, mint amilyen hatással volt a lopakodó technológia megjelenése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.