94 éves volt

Elhunyt Amraham Nemeth magyar származású amerikai matematikus

Kilencvennégy esztendős korában elhunyt Abraham Nemeth magyar származású amerikai matematikus, feltaláló, a Nemeth-féle Braille matematikai és tudományos kódolás kidolgozója.

2013.10.04 13:09MTI

Hozzátartozóinak közlése szerint a születésétől fogva vak matematikust southfieldi otthonában érte a halál szerdán. A feltaláló szívszélhűdés következtében hunyt el - mondta el unokahúga, Dianne Bekritsky, aki szerint nagybátyja szerteágazó érdeklődési köre a tudomány világától többek közt a zenéig terjedt és elkötelezett tagja volt a vakok közösségének.

Nemeth jiddisajkú magyar zsidó bevándorlók gyermekeként jött a világra Manhattan Lower East Side részén. Az 1940-es években kezdett dolgozni a Braille-karakterekre épülő kódoláson, hogy az akkoriban használt jelölési rendszernél egyszerűbbet fejlesszen ki.

A feltaláló, aki harminc éven át volt a michigani Detroit Mercy Katolikus Egyetem matematikaprofesszora, élete végéig tökéletesítette a hatlyukú rendszert használó jelsorozatait. Az újítás azonban majdnem elmaradt. Nemeth ugyanis eredetileg pszichológiát tanult, mert egyetemi tanácsadói eltántorították a matematika iránti szenvedélyétől vakságára hivatkozva.

A pszichológiai mesterdiplomát a Columbia Egyetemen szerezte meg, majd többek közt felesége unszolására folytatta a matematikatanulást. "A legnagyobb jótétemény, amelyet egy emberért tehetsz, ha megadod neki a képességet arra, hogy saját maga tehessen meg dolgokat.

Az a függetlenség, amelyet a Nemeth-fele Braille matematikai képletek nyújtanak, felbecsülhetetlen értékű" - húzta alá Bekritsky. Nemeth a New Yorkban működő Vakok Amerikai Alapítványa munkatársaként és a Brooklyn College matematikahallgatójaként látott hozzá a Braille-karakter-alapú matematikai kódolás kidolgozásához.

Egy 1991-es interjúban azt mondta, olyan rendszert akart kifejleszteni, amely egyszerűbb és modernebb a korábban használtál és, amely az élő beszéd szabályait utánozza. A 94 esztendősen elhunyt feltalálót csütörtökön temették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.