Amire sokan számítottak

Magyar sikerek a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián

Két ezüstérmet és négy bronzérmet szereztek a magyar középiskolások a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián Kolumbiában.

2013.08.06 15:39MTI

A hattagú magyar csapatból Janzer Olivér és Szabó Attila ezüstérmet, Nagy Róbert, Tardos Jakab, Havasi Márton és Fehér Zsombor pedig bronzérmet nyertek - közölte Pelikán József matematikus.

Szabó Attila - aki a fizikai diákolimpián tavaly és idén is abszolút első lett - a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a többiek a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulói.

A 97 résztvevő ország között Magyarország csapata a 22. helyen végzett a kolumbiai Santa Martában július 18. és 28. között megrendezett versenyen.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát (International Mathematical Olympiad, IMO) 1959 óta rendezik évente, a résztvevő országok régebben nyolc, napjainkban hat versenyzőt küldhetnek a megmérettetésre.

A magyar csapat 2010-ig 50 olimpián vett részt, ahol összesen 77 arany-, 142 ezüst-, 81 bronzérmet és 5 dicséretet szerzett a 336 versenyző. Ezzel a teljesítménnyel Magyarország a harmadik helyen áll a nemzetek összesített rangsorában.

Magyarország eddig három alkalommal - 1961-ben Veszprémben, 1970-ben Keszthelyen, 1982-ben pedig Budapesten - adott otthont a rangos versenynek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.