Segít a matematika

Új módszerrel azonosítják a rendellenes formájú vörösvértesteket

Új módszert dolgoztak ki amerikai kutatók a rendellenes vörösvértestek azonosítására, melyeket eddig csak mikroszkópos elemzéssel lehetett detektálni.

2011.11.04 22:30MTI

A vörösvértestek alakjának torzulása olyan súlyos betegségeket takarhat, mint a malária vagy a sarlósejtes vérszegénység. Egészen mostanáig azonban csak időigényes mikroszkópos vizsgálattal tudták a patológusok kiszűrni a rendellenes formájú vörösvértesteket.
   
Az Illinois-i Egyetem kutatói most olyan technikát dolgoztak ki, amelyben megvilágítják a vérmintát, majd az arról visszaverődő fény mintázatát elemzik. A módszer azon alapul, hogy a szabályos korong alakú és a torzult vértestekről másként verődik vissza a fény.
   
Ennek a visszavert mintázatnak az elemzéséhez egy ritkán használt matematikai eszközt alkalmaztak a kutatók. Az úgynevezett Born-közelítést akkor szokták az elemzéshez bevetni, amikor a leírni kívánt dolog kicsi és áttetsző, a vörösvértestek esetében pedig éppen erről van szó.
   
Az új technika lehetővé teszi, hogy az orvosok gyorsabban és pontosabban diagnosztizálják a vérszegénység különböző típusait, ami különösen nagy haszonnal járna a világ szegényebb részein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.