Tiszta vizet

A talajvíz arzénszintjét számítja ki egy új program Kínában

A talajvízben található, több millió kínai életét veszélyeztető arzén mennyiségének kiszámítására szolgáló programot fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport.

2013.08.25 21:03MTI

Az európai és kínai kutatók módszerével kiszámítható, hol és milyen mértékben fordul elő a mérgező anyag a környezetben. Az arzénnal szennyezett ivóvíz vese- és májkárosodást, valamint rákot is okozhat.

A Science című tudományos lapban bemutatott szoftverbe geológiai, talajtani és topográfiai adatokat tápláltak be, melyek az arzén már feltárt előfordulási helyeit és mennyiségeit is jelzik. A kapott adatokból ezután a program kiszámítja, mely régiókban várható a mérgező anyag felbukkanása. A kutatók szerint a program számításai és a kínai hatóságok által eddig feltárt adatok megközelítik egymást.

"Módszerünk lehetővé teszi, hogy célirányosan vizsgálják a talajvizet, így jelentős idő és pénz megtakarításával állapíthatják meg, a népesség mely csoportjai veszélyeztetettek" - írta a kutatás egyik résztvevője, a Svájcban dolgozó Annette Johnson.

Az arzén vulkanikus eredetű talajon fordul elő, és a talajvízbe is bekerülhet. Az Egészségügyi Világszövetség (WHO) literenként 0,01 milligrammban határozta meg a mérgező elem határértékét az ivóvízben. Kínában 15 millió ember iszik olyan vezetékes vizet, mely ennél több arzént tartalmaz. Hatmillió kínai fogyaszt 0,05 milligrammnál nagyobb literenkénti arzéntartalmú vizet.

A szennyezés Délkelet-Ázsia sok más vidékét, különösen Bangladest, illetve Afrika, Észak- és Dél-Amerika, valamint Kelet-Európa egyes részeit is érinti. A kutatók szerint a programot lehet úgy módosítani, hogy más régiókban is alkalmazható legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.