Kisköre újra teljes kapacitáson

Növekedett a Tisza vízkészlete, helyreállt a Körös-völgy vízpótlása

A Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására megnőtt a folyó vízhozama.

2013.08.24 11:48MTI
Tiszaparti kilátás

A Tisza-tó vízszintjének emelése folyamatosan történt, az Országos Műszaki Irányító Törzs által engedélyezett Kisköre-felső mért 735 centiméteres vízállás beállításáig, ezzel 10-12 millió köbméter víz jutott a tározóba - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az igazgató elmondta: a Kiskörei-tározó vízkészletének visszapótlásával okafogyottá vált a Körös-völgyi vízkorlátozás, és a vízátvezetés augusztus 15-én elrendelt, másodpercenként 5 köbméterrel való csökkentését pénteken felfüggesztették. Így a Tisza - a Nagykunsági-főcsatornán keresztül - ismét az előírás szerinti 16 köbméteres fajlagos vízhozammal gyarapítja a Hármas-Körös vízkészletét.

Lovas Attila jelezte: ezzel szemben a Zagyva-Tarna rendszerben változatlanul nagyon alacsony vízkészletekkel kell számolniuk. Emiatt továbbra is folytatják a vagyonkezelésükben lévő szakaszon az illegális vízkivételezések felderítését.

A holtágak vízszintje, a gravitációs vízpótló útvonallal rendelkezőek esetében megfelelő, és jellemző a maximális üzemi vízszint. A gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje azonban folyamatosan apad, a Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje már az ökológiai szint alá csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.