Félretesznek egy "kis" vizet a rosszabb időkre

Tízmillió köbméter vizet tároznak be az aszályos időszakra a Tisza-tóba

Tízmillió köbméter vizet tároznak be a napokban többletként a Tisza-tóba, hogy várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudják elégíteni.

2013.07.23 15:40MTI



Ezzel a vízmennyiséggel a tározótó nyári vízszintje 10 centimétert emelkedik, és a vízállás a Kisköre-felső vízmércén mért 725-ről 735 centiméterre változik. A vízszintemelés végrehajtása után a Tisza-tó magasabb vízszintje és többlet vízmennyisége biztonságot nyújt a vízkészlet-gazdálkodásban, és kedvezőbb feltételeket biztosít a tó élővilága és a turizmus számára - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgató-helyettese .

Horváth Béla emlékeztetett rá: két-három hónappal ezelőtt még a káros többletvíz elvezetése volt kiemelt feladatuk, jelenleg pedig a tavalyi, kiugróan aszályos évhez hasonlóan a vízkészlet megőrzése jelent teendőt. Jelzet: ebben a munkában kiemelt szerep hárul az elmúlt évben - az országban elsőként - a védelmi szervezetbe integráltan megalakult vízhiány-kárelhárítási szakcsoportra, amelynek kezdeményezésére emelik meg a Tisza-tó vízszintjét.

A többlet víz betározását többek között az indokolja, hogy a Közép-Tisza vidékén júliusban eddig csupán 1 milliméter eső esett területi átlagban, és az előrejelzések szerint a hónap hátralévő részében sem várható számottevő mennyiség. Emiatt fokozatosan csökken a folyók vízkészlete, a Tisza középső szakaszán pedig napi 15 centiméter közeli apadással kell számolni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb vízháztartási tájékoztatója és előrejelzése alapján, ha a csapadékszegény és az átlagosnál melegebb időjárás folytatódik, akkor mérsékelt, ha viszont átlagosan csapadékos időjárás alakul ki, akkor is enyhe aszályhelyzet várható a Kötivizig működési területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.