Stratégiai jelentőségű megfigyeléseket végeztek

A gyors olvadás miatt evakuálják egy sodródó sarkkutató állomás munkatársait

A jég gyors olvadása miatt evakuálnak 21 sarkkutatót, akik a klímaváltozással kapcsolatos, stratégiai jelentőségű megfigyeléseket végeztek egy úszó jégtáblára telepített orosz Északi-sark-35 (SzP-35) kutatóállomáson, a Jeges-tengeren.

2008.07.13 17:00MTI

Az orosz és német kutatók tavaly szeptemberben "ütöttek tábort" az úszó jégtáblán, amely akkor öt kilométer hosszú és három kilométer széles volt, s azt tervezték, hogy ez év szeptemberéig maradnak. Idén nyáron azonban a kutatók úgy találták, hogy az úszó sziget - amely az eltelt időben összesen mintegy 2500 kilométer utat tett meg, átlagban napi 8,5 kilométeres sebességgel - gyors ütemben olvad: mostanra már csak 600 méterszer 300 méteres, és hamarosan teljesen szétesik, amint egy olyan tengeráramlat (Keleti-Spitzbergák áramlat) fölé érkezik, amely melegvizet hoz a térségbe. 

Az orosz hidrometeorológiai szolgálat Arktiszi és Antarktiszi Tudományos-kutató Intézetének (AANII) illetékese közölte a BBC-vel, hogy a kutatók biztonságban és jól vannak, s befejezték az adatgyűjtést. A kutatók kimenekítésére Arhangelszkből indított Mihail Szomov dízelhajó - melyet az utolsó néhány száz kilométeren az Arktika atomjégtörő vontatott keresztül a jégmezőkön - vasárnap déltájban kötött ki a kutatóállomással sodródó jégtáblán, a Norvégiához tartozó Svalbard szigetcsoporttól (a Spitzbergáktól) mintegy 120 kilométerre északkeletre. A hajó egy Mi-8-as helikoptert is magával vitt, amely segíti a berakodást. 

Kanadai tudósok eközben bejelentették, hogy az átlagos időpontnál legalább négy héttel korábban kezdődött idén az Észak-sark jegének olvadása. Mind ők, mind amerikai szakemberek úgy vélik, hogy az idén még a tavalyi rekordnagyságúnál is nagyobb fokú lesz a jégolvadás az Észak-sark térségében. A világ első sodródó sarkkutató állomását szovjet kutatók létesítették 1937-ben. A mostani, 35. orosz expedícióban 20 orosz és egy német kutató vett részt, s velük szolgált a jégtáblán két kutya, Beljas és Dina is, hogy megvédjék az állomást a jegesmedvéktől. Az AANII múlt heti közlése szerint az SzP-35 kutatóinak olyan páratlan megfigyeléseket sikerült elvégezniük, amelyek révén stratégiai jelentőségű értékelés készíthető arról, milyen hatással lesz a klímaváltozás a következő években az Északi-sark térségének gazdasági kihasználására. 

Az Északi-sark ásványkincsekben gazdag vidéke jelentősen felértékelődött az elmúlt években, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Föld éghajlatának melegedésével olvadásnak indult a jégtakaró. Az arktiszi területekre jelenleg az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Norvégia és Dánia formálnak igényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.